Koninklijke Schaakclub Pion Aalst

KS Pion Aalst

Speeldagen: elke woensdag

Jeugd van 18u30 tot 19u30

Volwassenen vanaf 19u45 tot einde

Locatie

Sint Pauluszalen

Botermelkstraat 63b
9300 Aalst


Grotere kaart weergeven

Sponsers

sponsor vernoscientific logo

sponsor aalst logo

Clubleden

Uitnodigingen

Adverteer mijn tornooi

Verslag 5e ronde Ajuinentornooi

Op bord 1 mochten deze week FM Adrian Roos en FM Johan Goormachtigh aantreden. De taak van Johan was om vooral niet te verliezen van zijn directe concurrent - hij heeft tenslotte al een halfje achterstand - en als het nog even kon te winnen ook. Geen gemakkelijke taak met zwart. De partij ging echter zeer goed van start. Door wat te goochelen met zetverwisselingen kwamen we in het Koningsindisch terecht en liet Adrian zich een variant opdringen waar zwart niet eens slechter staat, een zeldzaamheid in deze opening. Het typische opbreken met f5 kwam al heel snel en als Johan niet routinematig met de pion maar met de loper teruggeslagen had zou Adrian al onmiddellijk in heel slechte papieren gezeten hebben. Onder druk en met de koning nog in het centrum greep Adrian mis in de verdediging en had zwart een groot voordeel. Grappig genoeg werd de partij tot dusver (zet 17) al eens gepeeld in de Duitse 3e klasse. Johan besloot om te innoveren door een kwaliteit te offeren om nog een stuk in de aanval te brengen maar dat was objectief er een beetje te veel aan en een rustige aanpak had misschien beter geweest. Adrian miste vervolgens zijn kans om de druk wat te milderen door een afruil te forceren (en de kwaliteit extra te verzilveren) en Johan zag dat niet meer dan eeuwig schaak in zat. Remise. Taak volbracht voor Johan, en hoewel Adrian Roos niet at veel zal inzitten met "slechts" een halfje tegen zijn hoogst gerate tegenstander is dit wel al een verschil met vorig jaar toen Arno Sterck wel voor de bijl ging. Hij moet de leiding nu delen en alles is nog mogelijk.


CM Martijn Maddens liep op bord 2 tegen Matthias De Weird in een openingsvalletje in de Alapin en moest het loperpaar en het initiatief afgeven. Matthias ging goed in de aanval en zat in een wilde stelling tegen een leuk voordeel aan te kijken. Helaas gaf hij een onnodig tussenschaakje en miste daardoor de mogelijkheid om de koningsstelling van wit kapot te slaan en een pion te winnen. In de resulterende stelling kwamen beide koningen wat bloot te staan en een eeuwig schaak is dan nooit veraf. Remise.


Nadat hij vorig week een halfje van Johan Goormachtigh afsnoepte mocht de Aalsterse rapidkampioen Taki Apostolakis het nu op bord 3 tegen WFM Nele Vanhuyse bewijzen. En net zoals vorige week kwam Taki met een hypermoderne opstelling op de proppen waar hij een traag opgebouwde Kings Indian Attack speelde. Nele koos voor een solide maar bescheiden opstelling met zwart en - achteraf is het altijd makkelijk praten - had misschien beter voor een meer principiƫle reactie gekozen. Nele trapte in wat je een positionele val kan noemen: Taki bezorgde haar eerst een dubbelpion en bood toen aan deze af te ruilen. In de resulterende stelling is er echter een gigantisch gat op d5 en wit kon daar een monster van een paard posteren, waarna de partij voor zwart misschien al strategisch verloren is. Om niet volledig verstikt te worden begon Nele zowel op de dame als koningsvleugel om zich heen te slaan maar dat had alleen als enig positief resultaat dat wit de genadeslag had kunnen geven door zijn toren naar de 7e lijn te spelen en de zwarte koning over de kling te jagen. Taki had echter geen genade en ruilde af naar het eindspel. Door de vele zwaktes en het zeer sterke witte loperpaar was Nele op een hopeloze verdediging aangewezen. Na een 60-tal zetten van keurige eindspeltechniek was voor Taki was het punt binnen. Nele liet nog weten dat het een beetje aanvoelde "alsof er een pletwals over je rijdt". Taki mag volgende week tegen Adrian aantreden en als die laatste deze partij ziet dan beslist hij misschien om iets leuker te gaan doen die woensdagavond. Een bezoek aan de tandarts bijvoorbeeld.


Door deze prachtige prestatie gaat Taki Apostolakis samen met Adrian Roos aan de leiding! Het is nog wat vroeg om al te dromen dat de winnaar van het Ajuinentornooi eindelijk eens iemand uit Aalst zou zijn maar feit is dat Taki in geweldige vorm verkeert. Naar verluid denkt hij nu zelfs grondig na alvorens te zetten. In dit tijdperk van bullet-schaak een nogal orthodoxe strategie maar een die klaarblijkelijk wel de nodige Elo's speelsterkte oplevert. Een gouden tip voor onze jeugdspelers misschien.


Berwout Heymans mocht aantreden tegen Frank Vermeulen. Die kwam met een interessant nieuwtje in het Engels! In de zijvariant die Berwout speelde werd er op het WK blitz eind vorige jaar een zeldzame zet opgerakeld en GM Van Den Doel speelde die begin dit jaar ook in een toptreffen (Eynatten - Wirtzfeld) in de Belgische 1e divisie. Berwout reageerde fout (Pd5 kan alleen als er al een paard op c6 staat) en kwam slecht uit de opening. Toen Berwout nog een dame op de rand posteerde brak zwart door in het centrum en aangezien wit nog niet gerokeerd had was dat een probleem. Een korte maar krachtige partij van Frank. Geen idee of het voorbereiding was maar voor Berwout wat herstelwerk aan het repertorium.


Ondanks onze waarschuwingen 2 weken geleden koos Samuel Verbruggen tegen Diederik Lot voor de ruilvariant van de Caro-Kann. We zijn eigenlijk niet eens verrast dat personen met een gebrek aan schaakcultuur klaarblijkelijk ook deze rubriek niet lezen. Puh. In een evenwichtige stelling offerde Diederik Lot een pion om lijnen te openen tegen de witte koning en tempos te winnen op de zwarte dame. Of misschien had hij een tactiekje gemist en een pion verloren - we gunnen hem het voordeel van de twijfel. Na de dame wat opgejaagd te hebben bood Diederik remise aan. Samuel speelde door en er werd vrijwel meteen op h2 ingeslagen en hij zag zijn koning opgejaagd. Het afruilen van een aanvallend stuk bleek tactisch niet mogelijk en wit werd mat gezet. We zien al uit naar de volgende witspeler die denkt deze variant te mogen spelen.


Ben Van De Putte speelde tegen Bart Vermeiren iets met c5 en f5 en kwam (grote verassing!) na de opening duidelijk slechter te staan. Als Bart meteen met Harry de h-pion was gaan oprukken was het een zeer korte partij geweest. Bart perste de zwarte stelling echter geduldig plat terwijl Ben ietwat vergeefs naar een uitbraakt zocht. Dat lukte niet met e5 en wit kwam binnen op de damevleugel. Toen Harry dan wel kwam was er geen goed veld meer om een zwart paard op neer te poten en mocht Ben stukken inleveren en opgeven. Het is een beetje jammer dat een talentvolle speler als Ben duidelijk teruggehouden wordt door een ontoereikend openingsrepertoire. Maar we weten hoe dat gaat: volgende week laat Evy De Weird zich vangen in de Bachtn-de-Kuupe variant van het Koningsgambiet en plotseling is dat een solide opening en zijn de lessen van Bobby Fischer het geraalskal van een gek.


Bij Nando De Blende tegen Tom Van De Perre kwam er een soort van Semi-Slav/Triangle System op het bord. In een zeer complexe stelling had wit enkele uitstekende kansen maar Nando zag het niet. Uiteindelijk ging de vraag erom of de vrijpion van wit beter was dan de potentiƫle verbonden vrijpionnen van zwart. Op een bepaald moment dreigde algemene afruil en als we het notatieformulier juist ontcijferen dan bood Tom remise aan. Nando weigerde, ruilde af en misspeelde zich in de verdediging tegen de vrijpionnen. Punt voor Tom.


In de rest van het tornooi lieten zich nog 2 opmerkelijke voorvallen optekenen die aantonen dat Caissa altijd toekijkt:


 In de partij van Lucien Deschuyteneer tegen Sonja Van Der Voorde speelde de visueel gehandicapte zwartspeelster een groteske blunder op haar eigen bord en kon het zich toen niet laten om uit te roepen "OH NEE...maar gezet is gezet". Toen droeg ze Lucien op om haar verliezende zet op het wedstrijdbord uit te spelen. Die laatste had de verzuchting echter niet goed gehoord en speelde nietsvermoedend een normale ontwikkelingszet als antwoord! Sonja besloot haar geluk die avond niet verder op proef te stellen en de partij werd kort erna remise. Toch kunnen wij het aankondigen van de eigen blunders niet aanbevelen als solide wedstrijdtactiek.


In de partij Freddy Vanhee - Bart Carrijn had de witspeler een duidelijk beter eindspel maar door het sterke tegenspel was de conversie van het punt geen eenvoudige zaak en waren op het einde beide spelers aangewezen op de increment. Freddy stopte op een bepaald moment echter met noteren (mag helemaal niet want we spelen met 30 seconden increment!) en nog even later verzuimde hij zelfs zijn klok in te drukken. In het publiek begonnen enkele personen echter dergelijke grimassen te trekken dat het duidelijk was dat er ofwel iemand een wind gelaten had, ofwel zijn klok had vergeten in te drukken. Mag uiteraard ook helemaal niet! Freddy rook niks en keek dan maar even naar de DGT 2010 en kreeg vervolgens de schrik van zijn leven. Of Bart Carrijn het publiek bezig zag is nog maar zeer de vraag want die was zelf bezig een stukje commedia dell'arte op te voeren door steeds te doen of hij ging zetten en dan toch nog even na te denken (en de klok van Frans door te laten tikken). Enkele zetten later ging Freddy desondanks toch door de vlag in een gewonnen stelling. Of hiermee nu gerechtigheid is geschied laten we in het midden maar we hadden dit toch liever anders gezien.

Verslag 4e ronde Ajuinentornooi

Kort verslag in afwachting van de PGN.


Op bord 1 mocht Randy Van Houtte proberen de opmars van Adrian Roos te stoppen. Adrian kwam een kwaliteit voor 3 pionnen voor en wikkelde af naar het eindspel. De toren kon niet op 3 plaatsen tegelijk zijn en de pionnen liepen stapje voor stapje door. Adrian na 4 ronden al alleen aan de leiding met 4 op 4.


Nele Vanhuyse en Martijn Maddens op bord 2 kregen een scherpe partij. De koning van Maddens bleef midden in het bord tussen zijn troepen zoals een dappere veldheer om de aaval te organiseren. De dame van Nele hing ondertussen rond op a8 en de vraag was of ze doorgedrongen was in de vijandelijke gelederen of net buitenspel gezet. Nele gaf een eeuwig schaak dus de waarheid zal ergens in het midden zitten. Martijn een half punt teruggeslagen en in de achtervolging met 3.5 uit 4, net zoals Nele.


Op bord 3 zag het er voor de sterkste speler van Aalst, Bart Vermeiren, lang goed uit tegen Johan Goormachtigh door een zwarte vrijpion die dreigde door te lopen. Plots was de pion echter verdwenen en waarschijnlijk de weerstand van Bart ook want het ging wel heel snel bergafwaarts. Johan liet eerder al een halfje liggen en volgt dus ook op 3.5 uit 4.


Freddy Vanhee blunderde een stuk tegen Matthias De Weird en die laatste komt daardoor ook in de achtervolgende groep op 3.5, net zoals Taki Apostolakis die zijn partij tegen Dominique Versyck wist te winnen.


Berwout Heymans en Hans Termmerman probeerden uit te maken wie van hen deze groep mocht vervolledigden. Berwout kwam een pion voor, maar in een eindspel met dames en ongelijke lopers stonden beide koningen wat op de tocht en na heel lang zwoegen moesten beide heren in de remise berusten.


In de volgende ronde neemt Johan Goormachtigh het op tegen Adrian Roos. Wil Johan nog kans maken op de tornooizege dan kan hij maar beter niet verliezen. Winnen zou uiteraard nog beter zijn, maar met zwart zal dat zeker niet makkelijk worden.


De andere achtervolgers moeten het onder zichzelf uitmaken met op bord 2 Maddens - De Weird en op bord 3 Apostolakis - Vanhuyse. Volle punten scoren en hopen dat Adrian toch ergens nog een halfje laat liggen is de opdracht.

Verslag 3e ronde Ajuinentornooi

Op bord 1 vonden we FM Adrian Roos met wit tegen Diederik Lot. Diederik koos voor een zijvariant in het Semi-Slavisch (duidelijk geen zin om 30 zetten theorie van buiten te leren) die blijkbaar de Bogoljuwbov variant noemt. Dat liep goed af en de zwarte stelling was na de opening OK, maar Diederik zag een vervelend paard b5 komen en besloot om dat af te stoppen. Niet met a6, maar door de dame te herpositioneren en tegelijk een mat-1-in-dreiging op te zetten. Adrian joeg vervolgens echter de dame het hele bord over en Diederik was uiteindelijk nog opgelucht dat hij "slechts" een kwaliteit moest geven om dameverlies te voorkomen. Toen hij later in de partij nog een paard herpositioneerde naar a5 was dat er wel echt te veel aan. Adrian 3 op 3 en volop op titelkoers.


Op bord 2 mocht FM Johan Goormachtigh met zwart tegen de Aalsterse rapidkampioen Taki Apostolakis aantreden. De opening werd een soort van hypermodern schimmengevecht waar alleen Nimzowitsch blij mee zou geweest zijn. De zwarte stelling was ok, maar de witte loper op de a3-f8 diagonaal ergerde Johan duidelijk want hij ruilde zijn gefianchetteerde loper er voor af. Dat had wit enkele kansen kunnen geven door met h4-h5 de zwarte stelling open te breken, of Magnusgewijs nog een eindspel van honderd zetten tegen het paardenpaar te spelen, maar de partij had al meer dan 30 minuten geduurd en het geduld van Taki was allang op. Remise. Wel een potentiaal duur halfje voor Johan want de rechtstreekse concurrenten wonnen wel hun partijen.


Op bord 3 trad CM Martijn Maddens aan tegen Frank Vermeulen. Maddens speelde een slappe ruilvariant tegen de Caro-Kann (nog niet eens Panov-Botvinnik!) en deze aanfluiting voor het schaken werd door Frank op de meest gepaste wijze afgestraft: met een extreem scherpe variant ging zwart meteen de aanval in. Toen de zwarte pionnen voor zijn koning verschenen was wit duidelijk onder de indruk van deze wending en misgreep zich, wat zwart een kwaliteit opleverde. Helaas gaf hij 3 zetten later een stuk weg door te vergeten dat hij in een penning stond. Wit bleef het lastig vinden om de zwarte activiteit uit de doven en wat later offerde zwart op h3 een toren om het stuk terug te winnen. Het resterende eindspel was iets beter voor zwart maar met goede remisekansen voor wit door de kwetsbare koning. Op het moment dat de notatie ermee uitscheid is de stelling remise, wat doet vermoeden dat Frank door de vlag ging. Schaken is een wreed spel. Martijn nog steeds in de running met 3 op 3.


Bord 4 speelde Walter De Reymaker tegen Randy Van Houtte. Vanuit een symmetrisch Engels speelden beide zijden een Botvinnik-opstelling, hetgeen vooral resulteerde in een pionnenstructuur die pijn doet aan de ogen. Walter mistte een tactische wending met een aftrekaanval en moest al zijn stukken afgeven om niet onmiddellijk mat te gaan.


WFM Nele Vanhuyse mocht aantreden op bord 5 tegen de ondertussen geduchte Andreas Roelandt. Nele liet er geen gras over groeien en stelde in een Alapin Siciliaan al haar stukken op tegen de zwarte koningsvleugel. Toen Andreas zich misspeelde op de damevleugel en toestond dat Nele de zwarte pionstructuur daar opbrak, leek de partij afgelopen. Er gebeurde echter iets raar: Nele speelde h4 om de finale aanval in te zetten. Andreas sloeg deze pion er gewoon af, wat eigenlijk helemaal niet kon wegens een dubbele aanval met matdreiging en stukwinst. Nele ruilde echter gewoon af (een spook gezien?) naar een pion achterstand en de zwarte dame kwam meehelpen met de verdediging. Of enkele zetten later, de tegenaanval gezien de zwarte pionnen ook kwamen oprukken. Plotseling had zwart een geniale stelling en in het gemanoeuvreer zat Nele aan de kant waar de klappen vielen. Toen kwam de ervaring van de Women's Fide Master spreken: beide zijden had bijna al hun bedenktijd opgebruikt en speelden op increment. Nele zette nog een laatste dreiging op. Die had alleen maar verlies moeten opleveren daar de "slechte" zwarte loper een geniale verdediger bleek die de stelling bijeen hield. Na enkele schijnbewegingen op beide zijden van het bord bood ze vervolgens haar goede loper aan tegen de slechte van Andreas. In vlammende tijdnood ruilde Andreas reflexief zijn slechte loper af en liep mat. Of althans, dat had moeten gebeuren want Nele miste het mat in 2 en sloeg in de plaats daarvan een toren eraf. Ook goed genoeg voor de overwinning. Nele 3 op 3, en het sprookje van Andreas terug even in de kast.


Op bord 6 speelde Bart Carrijn tegen Dominique Versyck. In het symmetrisch Engels kwam er een stelling op het bord die in theorie evenwichtig was maar waar de zwarte pionmeerderheid iets makkelijker naar de promotievelden liep. Bart slaagde er niet in om te zitten en te wachten en gaf Dominique een stel verbonden vrijpionnen die minstens een stuk gingen opleveren. Dominique vond een tactische slag om het uit te maken...die echter tot remise had moeten leiden omdat er voor wit een weerlegging was. Bart Carrijn zal de moed echter al opgegeven hebben en liet zich braaf slachten. Komt Dominique met de schrik weg met het volle punt.


De partij op bord 7 tussen Ben Van de Putte en Mathias De Weird was er een van totale chaos, die zich helaas ook in een niet te ontcijferen notatie voorzette.


Bart Vermeiren kwam op bord 8 opnieuw een staaltje voorbereiding van Jovanni Van Wijnendaele tegen, want op d4 repliceerde die b5 en gaf een pion en wat zwaktes voor een zeer grote ontwikkelingsvoorsprong. Hoewel er nog wat kleine kansen voor zwart waren wrikte Bart zich zet na zet los en begonnen de zwaktes onhoudbaar te worden voor zwart. Onder druk blunderde Jovanni een stuk en gaf op.


Berwout Heymans is opgerukt naar bord 9 en speelde tegen Patrick Verlinden een Maroczy bind vanuit het symmetrisch Engels. Patrick leek de correcte strategie voor zwart niet te kennen en werd zet na zet doodgedrukt door Berwout. In plaats van een langzame en pijnlijke dood af te wachten pleegde hij dan maar euthanasie door in een familieschaak te gaan staan.


Carlo Doosche speelde op bord 10 tegen Hans Temmerman. De opening kwam in een Catalaanse hoofdvariant terecht. Hans kende die duidelijk beter dan Carlo en kwam een pion voor na een positionele fout van wit. Hans overspeelde zijn tegenstander geleidelijk en de partij had nog sneller gedaan kunnen zijn als hij gezien had dat de witte toren in het midden van het bord geen veilige velden meer had. In het eindspel dacht Carlo zijn pion terug te winnen door middel van een penning, maar Hans repliceerde met een tegenpenning en wit kon opgeven wegens stukverlies.


We zien al uit naar volgende ronde want op de eerste twee borden zijn er enkele belangrijke ontmoetingen: Van Houtte (2078) - FM Roos (2301) en WFM Vanhuyse (2001) - CM Maddens (2144).

Totaal 77 artikels

Nieuwere berichten | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 . 24 25 26 | Oudere berichten