Koninklijke Schaakclub Pion Aalst

KS Pion Aalst

Speeldagen: elke woensdag

Jeugd van 18u30 tot 19u30

Volwassenen vanaf 19u45 tot einde

Locatie

Sint Pauluszalen

Botermelkstraat 63b
9300 Aalst


Grotere kaart weergeven

Sponsers

sponsor vernoscientific logo

sponsor aalst logo

Clubleden

Uitnodigingen

Adverteer mijn tornooi

Start nieuw seizoen 28/8

28/8 openen we terug onze deuren. 

Deze avond organiseren een vriendschappelijk blitz-tornooi.

9 ronden 5min +5s increment.

gratis deelname

start om 20u te Aalst, botermelkstraat 63b st paulus zalen

Finale klassement Ajuinentornooi - Blitz 26/06

Beste deelnemers


Bedankt voor jullie deelname aan het tornooi. Bedankt aan alle medewerkers voor het goede verloop en tot volgend jaar.


U vindt hier het volledige verslag van het tornooi.


We trachten elke ronde de 10 eerste borden te publiceren. 

Deze kan u hier bekijken

Onvolledige of ontbrekende partijen zijn welkom als pgn bestand.


26 Juni sluiten we naar goede gewoonte het seizoen af met een blitztornooi.

Tempo: 5+3s

Aantal rondes: 11 rondes

Deelname: 2 euro 

Klassement prijzen voor de top 3

Aanmelden de avond zelf. Laattijdig inschrijven is geen probleem indien u niet om 20u aanwezig kan zijn.


Verslag 8e ronde ajuinentornooi

Luc Saligo kreeg deze week de taak om zich op bord 1 te weren tegen FM Adrian Roos. Geen gemakkelijke opdracht, al zeker niet met zwart. Hij koos voor de Moderne Benoni, en het moet gezegd zijn: bij het manoeuvreren na de verplichte zetten deed hij het minstens even goed als Adrian. Wit stond nog wel beter (het was tenslotte een Benoni!) maar toen Adrian begon te schuifelen om de zwarte zwaktes aan te vallen had dat alleen een averechts effect en Luc kwam los. De zwarte stukken gingen naar logische en goede velden, en de witte...niet. Een kleine sequentie om tenminste 1 paard goed op te stellen werd gemist door Adrian die in de plaats daarvan enkele stukken afruilde. Veel soelaas bracht het niet en de witte stukken kwamen zelfs in elkaars weg te staan waardoor zwart een pion won. Er kwam een strategisch remisevoorstel en dat werd aanvaard. Komt Adrian nog goed weg.

Op bord 2 speelde co-leider FM Johan Goormachtigh tegen Tom Van De Perre, die door een vroeg slippertje tegen Freddy Vanhee lang op achtervolgen aangewezen was. Op dit niveau is het niet altijd duidelijk waar de voorbereiding eindigt en de eigen inbreng start, maar gezien de eerste 15 zetten uit de 2e matchpartij Kasparov - Karpov uit 1984 kwamen, zouden we vermoeden dat deze voor Johan toch op zijn minst vaag bekend zouden moeten zijn. Johan dacht het beter te weten dan Kasparov en ruilde op d5 - nochtans zijn de siliconen beesten het eens met dat andere beest uit Baku. Tom nam enkele zetten later echter vrijwillig een isolani en zo zat Johan weer met een net voordeeltje. Hij dreigde een centrale vrijpion te maken. Passief verdedigen leek niet zo aantrekkelijk en dus offerde Tom een kwaliteit om zelf een vrijpion te maken. Johan bood dameruil aan en Tom ging er op in. Iets te snel misschien want hij bleef met een paard zitten dat nogal buitenspel stond. Er werd iets te lang gedraald met de pionnen te lopen of het paard te activeren en in het eindspel pikte de witte toren al snel de pionnen op. Punt voor Johan en die gaat nu alleen aan de leiding in de voorlaatste ronde. Volgende week belooft dus het ongemeen spannend te worden! Johan bemerkte dat hij vorige week onterecht beschuldigd werd zijn tegenstander nog een kans gegeven te hebben: in werkelijkheid stonden de stukken niet zoals in de PGN. Omdat we zeker niet willen riskeren een FM en kandidaat-toernooiwinnaar tweemaal op dezelfde manier te schofferen stopt de PGN deze week wat vroeger en kan u het partijeinde naspelen via de notatie van Johan die u hier vindt: Johan's formulier. Veel plezier. Als u daarmee klaar bent kan u ons misschien ook gelijk vertellen wat er nu eigenlijk in het Voynichmanuscript staat?

Op bord 3: Dominique Versyck tegen CM Martijn Maddens. De Moskou variant tegen het Siciliaans kwam op het bord en er werd lang theorie gevolgd. In de plaats van een zekere GM Caruana na te doen door er vol voor te gaan met g4, f4 en f5 speelde Dominique een eerder slappe loperzet. Het initiatief sloeg direct over naar Martijn en wit kwam nogal verdrukt te staan. In plaats van af te ruilen en de spanning wat te verminderen probeerde Dominique door te spelen maar het initiatief van zwart werd steeds groter wat hem ook een pion opleverde. Een grapje om het direct uit te maken via de achterste rij werd gemist, maar door het totale gebrek aan tegenspel voor wit was het een uitgemaakte zaak: hij werd een tiental zetten later matgezet. Door deze overwinning komt Maddens op een punt van de leiders en kan hij dus in theorie nog (gedeeld) 1e worden.

Randy Van Houtte en Matthias De Weird speelden op bord 4 een zijsysteem (beetje tussen Symmetrisch Engels en een Dameindier in?) Matthias zag een kans om de c lijn over te nemen na wat afruilen. Randy zag er nog niet veel erg in want als we de notatie mogen geloven kwam er een remiseaanbod. Er werd echter doorgespeeld en toen de zwarte stukken over die c lijn binnenkwamen zag het er plots niet meer zo remise uit: wit verloor een pion en zijn pionstructuur werd verzwakt. Matthias wist het eindspel met 2 paarden tegen paard en loper te winnen. Ook hij volgt op 1 punt afstand.

Op bord 5 kreeg Diederik Lot wit tegen WFM Nele Vanhuyse. Hij dacht met enig plezier na aan zijn laatste partij tegen een getitelde speler, proefde het bloed nog op zijn lippen en nam Nele mee voor een wandelingetje door het Koningsindisch. Geen probleem, dacht Nele, totdat Diederik plots een duister zijstraatje insloeg met h3. Nele kende de weg hier niet en stapte meteen de verkeerde de kant uit met paard c6, verder het bos in. Pogingen om terug op de bewandelde Koningindierpaden te komen met e5 faalden. In de plaats daarvan kwam er alleen g4, de pointe van h3 dus. Nu kreeg Nele het wel heel benauwd en die kist langs de weg met Oranje lintjes en opschrift JORRITSMA hielp ook niet echt. De zwarte koning kon geen kant uit en tegenspel was er niet. Geëxecuteerd op e8. Diederik op 6 uit 8 dus ook maar een enkel punt achter de leiders. Beetje pijnlijk dat hij vorige week een bye nam.

Op bord 6 een Aalsters onderonsje: de borden 1 en 2 van het interclubteam. Ritsaart Willockx tegen Bart Vermeiren. Ritsaart koos de afruilvariant tegen het Frans maar had weinig idee hoe daar mee verder te moeten. Zonder echt grote blunders werd hij langzaam overspeeld en kwam zwart beter te staan. Een poging om dat recht te zetten keerde zich: zwart hakte op h2, pakken kon niet op straffe van torenverlies en de witte koning moest naar f1. Ondertussen kwam de h pion oprukken. Wit probeerde met dame en loper de koningsstelling binnen te dringen en nog iets te vinden maar Bart had het correct uitgerekend en gaf eerst mat. De rangorde blijft gerespecteerd.

Op bord 7: Taki Apostolakis tegen Jeroen Boodts. Tegen een Catalaanse opstelling van wit kwam er een Tarrasch, maar met een sterk wit centrum en een zwarte meerderheid op de damevleugel zie ik toch ook sporen van het Grunfeld. Taki wachtte een beetje te lang om de pion op c4 terug te slaan en plots ging dat niet meer. Zwart speelde langs het "sterke" witte centrum heen terwijl wit wat verlamd zat door de stoorzender op c4 die zelfs naar c3 kwam. Dat kostte een kwaliteit, en de meerderheid op de damevleugel werden 2 vrijpionnen. Punt voor zwart.

Nee, de partij van de avond zat eigenlijk op bord 8! Lieven Van Der Straeten tegen Walter De Reymaker. In een naamloze opening speelde wit dame h4 tegen g6 en verloor zwart meteen zijn gefianchetteerde loper, maar mocht in ruil daarvoor snaaien op f2. Of eigenlijk mocht hij dat niet, want dit verloor al: na e3 zit de dame vast! Lieven speelde e4 maar ook daartegen, te midden van gigantische complicaties, vond Walter de ontknoping niet. Na 13 zetten had zwart kunnen opgeven maar Lieven kon niet goed kiezen hoe hij het mat ging geven en ruilde af naar een totaal gewonnen eindspel met een stuk voor 2 pionnen. Hoewel wit zijn voordeel behield zorgden de oprukkende zwarte vrijpionnen toch voor enige spanning. Lieven vond de winnende combinatie en gaf het stuk terug om zijn eigen ver opgerukte verbonden vrijpionnen te laten promoveren. Eentje van zwart liep echter ook door. Wit promoveerde eerst en stond totaal gewonnen: zijn 2e pion staat op 1 zet van promotie, zwart heeft geen eeuwig schaak want wit kan naar c6 en de zwarte pion staat veel verder van het promotieveld. Wit gaf echter nog snel een schaakje, zwart speelde de koning naar d6 en plots kon wit niet meer schuilen op c6. Remise! Om je haren van uit te trekken.

Op bord 9 kwam de de revanchematch van het Aalsters kampioenschap: Nando De Blende tegen Frans De Smet. Hoe het gebeurde weten we niet, maar Nando bevestigde in ieder geval zijn titel door Frans nogmaals te verslaan.

Op bord 10 tenslotte vonden we Samuel Verbruggen tegen Bart Carrijn. Bart koos voor de Kalashnikov en kwam met veel initiatief uit de opening. In het complexe middenspel probeerde hij druk op de witte koning te zetten, maar het klopte tactisch niet en zwart moest een stuk verliezen. In een poging om dat uit te stellen verdiepte Bart zijn eigen put nog wat en werden het een stuk, een toren en 2 verbonden vrijpionnen. Voldoende om op te geven.

Met nog 1 ronde te gaan: 1) FM Johan Goormachtigh 7 uit 8 2) FM Adrian Roos 6.5 uit 8 3) Matthias De Weird, CM Martijn Maddens en Diederik Lot met 6 uit 8.Maddens en Goormachtigh mogen het onderling uitmaken op bord 1, alsook De Weird en Roos op bord 2. Lot heeft zwart op bord 3 tegen Bart Vermeiren.

Totaal 77 artikels

Nieuwere berichten | 1 2 3 4 5 6 7 8 . 24 25 26 | Oudere berichten