Koninklijke Schaakclub Pion Aalst

KS Pion Aalst

Speeldagen: elke woensdag

Jeugd van 18u30 tot 19u30

Volwassenen vanaf 19u45 tot einde

Locatie

Sint Pauluszalen

Botermelkstraat 63b
9300 Aalst


Grotere kaart weergeven

Sponsers

sponsor vernoscientific logo

sponsor aalst logo

Clubleden

Uitnodigingen

Adverteer mijn tornooi

Verslag 2e ronde Ajuinentornooi

Met de opwarmingsronde achter de rug werd het nu tijd voor het serieuzere werk. Op bord 1 een partij tussen de kampioen van Aalst (Nando de Blende uit Dendermonde) en de verdedigende Ajuinenkampioen FM Adrian Roos.


Adrian koos voor een obscure variant in het Catalaans en dat had direct het gewenste effect. Nando koos niet de meest testende voortzetting en gaf een pion in ruil voor ontwikkelingsvoorsprong. Dat had voldoende compensatie moeten wezen, maar in het geschuifel verdedigde Adrian goed, beging Nando enkele kleine onnauwkeurigheden en na 26 zetten waren zowel het initiatief als de pion van Nando weg. De eindspeltechniek van Adrian werd zelfs niet meer op de proef gesteld.


Op bord 2 speelde FM Johan Goormachtigh tegen Samuel Verbruggen. In het Dame-Indisch gaf wit een pion om de zwarte stelling in de knoop te krijgen. Zwart kwam er nooit volledig uit, de pion kwam terug, met interest, en in het eindspel bezweek zwart onder de druk en een matdreiging.


Op bord 3 mocht Martijn Maddens het met zwart opnemen tegen Ritsaart Willockx, het 2e bord van het Aalsterse Interclubteam dat ook volgend jaar terug in 3e nationale meespeelt. Het werd een lange theoretische discussie in de Najdorf. Wit koos een slechte variant (of was hij de theorie vergeten?) en de zwarte aanval sloeg eerst door. Net toen CM Maddens het kon uitmaken door (bijna) al zijn stukken te offeren voor een winnende mataanval, liet hij de druk even zakken en had wit een kans om een dameruil te forceren en daarmee gelijk te maken. De reactie van het 2e bord van Aalst? Snel even een pion snaaien. Op de volgende zet offerde Maddens nu wel al zijn stukken en wit mocht enkele zetten later opgeven.


Op bord 5 speelde Randy van Houtte tegen Jeroen Boodts. In een Tarrasch speelde wit h3 en g4, en dacht zwart misschien daarom dat hij hetzelfde kon doen met h6 en g5. De zwakke koning was voor zwart echter problematischer dan voor wit, en in een zeer scherpe partij misten beide heren winstkansen (soms op dezelfde zet) maar was het uiteindelijk een witte aanval die besliste.


Frank Vermeulen op bord 6 speelde tegen Luc Saligo een combinatie van b3 en een Bird om een koningsaanval te verkrijgen. Saligo verslikte zich in de verdediging en verloor 2 pionnen. 1-0 na 25 zetten.


Voor een interessante en wilde partij moet je bij denksportkampioen Ben Van De Putte zijn. Zijn bibliotheek aan chaotische varianten is onuitputtelijk, en als je wil verkoopt hij je het boek met de weerlegging ook. Op bord 7 speelde hij tegen Dominique Versyck en kwam er (helaas) een eindspel recht uit de Aljechinverdediging op het bord. In het eindspel kreeg Ben nog een geweldige kans om met een elementaire dubbele aanval een pion te winnen. Niet gezien! De partij werd remise.


Op bord 8 speelde Frans De Smet tegen WFM Nele Vanhuyse. Vanuit het Siciliaans kwam er een transpositie naar een Kings Indian Attack tegen het Frans. Het zwarte tegenspel op de damevleugel kwam nooit echt van de grond en Frans kon 2 geweldige paarden in het centrum posteren. De enige compensatie voor zwart was wat vage druk op de koningsvleugel. Nele begon echter aan te dringen en bij Frans begonnen de zenuwen wat te spelen. Hij vond de juiste verdediging niet. Nele miste in eerste instantie nog enkele winstkansen maar Frans was de controle over het stuur al kwijt en mocht een stuk - en de partij - inleveren.


Matthias De Weird speelde tegen Carlo Doosche. Uit een Schots Vierpaardenspel hield zwart een pionnenstructuur over die je meestal alleen in nachtmerries ziet. In het eindspel vergrootte Matthias de druk en zijn voordeel tot hij de mogelijk had om een winnend eindspel te forceren. In de plaats daarvan gaf hij een stuk weg. Remise.


Op bord 10 tenslotte speelde Hans Temmerman iets dat ik alleen maar als een kruising tussen een Colle en het Catalaans kan klasseren. Hij kreeg er wel mooie druk mee tegen Bart Vermeiren. De druk werd teveel en zwart moest een stuk voor 2 pionnen geven. Bart vond nog een tactisch geintje om een 3e pion voor het stuk te winnen, en blijkbaar moet dat het vertrouwen bij Hans geschaad hebben, want er werd remise overeen gekomen.


Op de lagere borden zagen we nog Berwout Heymans aan het werk. Het Aalsterse jeugdtalent was op sneltreinvaart op weg naar de 2000 Elo toen de motor bij het Belgische jeugdkampioenschap wat begon te sputteren en er 120 Elo moest ingeleverd worden. Die werden vanavond niet terugverdiend - Jovanni Van Wijnendaele had wat huiswerk gedaan, speelde de KIA tegen het Siciliaans en Berwout moest toegeven dat hij de beste plannen voor zwart niet kende. Remise.


De sensatie van de vorige ronde, Andreas Roeland, speelde met wit tegen Lieven Van Der Straeten van Jean Jaurès. Met 1830 Elo was die laatste toch duidelijk de favoriet. Lieven haalde het Konings-Indisch uit de kast, een opening waarbij zwart zijn stukken en veel ruimte weggeeft in de ijdele hoop een mataanval te krijgen, en wit ondertussen de damevleugel kapot gooit om een paar extra dames te krijgen. Waarmee ook direct de partij beschreven is. Hiermee komt Andreas gedeeld aan de leiding. Volgende week mag hij aan het werk tegen WFM Nele Vanhuyse. Die laatste zal er ondertussen toch ook al niet meer zo gerust in zijn.

Verslag 1e ronde Ajuinentornooi

Met een 67-tal deelnemers is het Ajuinentornooi 2019 opnieuw goed bezet. Aan de top meldden zich 4 getitelde spelers aan, 2 FIDE Meesters, een Kandidaat Meester en een FIDE Meester bij de vrouwen - tevens de nr. 6 van Belgie. Wat opvalt is dat een eerste prijs van 750 Euro blijkbaar niet genoeg meer is om de Belgische GM's en IM's uit hun zetel te krijgen. Het moet goed gaan in de schaakbusiness. "Mij niet gelaten" dacht Adrian Roos en hij schreef zich weer in en is daarmee ratingsgewijs topkandidaat om zichzelf op te volgen. De tegenstand zal dit jaar van Johan Goormachtigh of Martijn Maddens moeten komen. Of overstijgt een van de subtoppers zijn (of haar?) normale niveau?


Gezien schaken een nogal traditionele sport is worden (in tegenstelling tot het Oosterse go) nieuwerwetse dingen als versnelde paringen - laat staan McMahon! - over het algemeen gemeden en dat is ook in Aalst niet anders. Dus vindt in de 1e ronde een andere barbaarse traditie plaats: de Zwitserse Slachting, waarbij de hoog-Elo spelers bij wijze van opwarming de mindere goden eens op gruwelijke wijze mogen afmaken. De minister van Dierenwelzijn heeft het hier ooit eens over gehad met zijn partijgenoot en collega Muyters en toen was schaken plots geen sport meer. Dag subsidies! Die gaan nu naar het kleiduifschieten - daar gebruiken ze immers geen echte duiven. Maar goed, we wijken af.


Misschien moeten we toegeven dat een van de redenen van het vasthouden aan het Zwitserse systeem is dat in de openingsronde er altijd wel een schaapje gaat lopen. Soms bijt het zelfs terug, tot groot jolijt van het publiek. Toen Koen Achtergaele (bijna 2100 Elo) het met wit tegen een knul van ocharme nog geen 1500 Elo mocht opnemen zal hij zich niet veel zorgen gemaakt hebben. Die knul had zijn kampioenentrui "Aalst 2018-2019 -1550 Elo" immers thuis gelaten. Een slimme zet, want het reglement voorziet hiervoor vooralsnog geen boetes. In de partij liet Andreas echter zien dat hij niet alleen kampioen kan spelen door grootmeesterlijk snel remise aan te bieden, maar soms ook verduiveld goede zetten speelt.


De partij van Koen Achtergaele - Andreas Roelandt met analyse.

Schrijf je nu in voor de 21ste editie van het ajuinentornooi!

De prijzenpot

1ste prijs : 750 euro - 2de prijs : 300 euro - 3de prijs : 200 euro - 4deprijs 150 euro - 5de prijs : 125 euro. Ratingprijzen van telkens 100 Eurovoor -1500, - 1600, - 1700, - 1800, -1900, - 2000 elo.

Locatie

 zalen van Sint-Paulus:  Botermelkstraat 63b te 9300 Aalst.

Tempo

9 ronden-Zwitsers systeem-Fisher systeem: 90 minuten + 30 seconden vanaf de eerste zet. Nationale eloverwerking.

Speeldata

Telkens op woensdag. Ronde 1: 24/4 - Ronde 2: 1/5 - Ronde 3:8/5- Ronde 4: 15/5- Ronde 5: 22/5- Ronde 6: 29/5- Ronde 7: 5/6- Ronde 8:12/6- Ronde 9: 19/6

Inschrijvingsgeld

25 euro + 20 euro waarborg (zie reglement).

Inschrijven

www.pionaalst.be/contact.php (selecteer “inschrijving Ajuinentornooi)

Door storting op rekening BE85 7370 1200 4906 – BIC KREDBEBB 

van de Koninklijke Schaakclub Pion Aalst – 9300 Aalst 

met vermelding “Ajuinentornooi2018” plus stamnummer.

Tornooileiding

Tel: 0479/395580

Email: info@pionaalst.be

www.pionaalst.be/contact.php

Wedstrijdreglement

http://pionaalst.be/ajuintornooi-reglement.php

Gesponsord door Verno Scientific

Totaal 77 artikels

Nieuwere berichten | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 . 24 25 26 | Oudere berichten